Skip to main content

22 жовтня – Міжнародний день людей, що заїкаються

Щорічно 22 жовтня, починаючи з 1998 року, у світі відзначається Міжнародний день людей, що заїкаються (International Stuttering Awareness Day). Ідея заснування цієї дати народилася за підтримки Міжнародної асоціації людей, які заїкаються (International Stuttering Association, ISA), заснованої в 1995 році і позиціонує себе як «рупор всіх заїк на міжнародному рівні».

Відповідно до Міжнародної класифікації хвороб, заїканням називається порушення мови, яке характеризується частим повторенням або пролонгацією звуків, складів і слів, а також частими зупинками або нерішучістю в промові, що розривають її ритмічне протягом.

Логопедична література трактує термін «заїкання» так: «порушення темпо-ритмічної організації мовлення, обумовлене судорожним станом м’язів мовного апарату». Найчастіше заїкання пов’язане з логофобии (вербофобіей) – боязню говорити, що є наслідком або причиною заїкання.

Особливості психіки людей, що заїкаються такі як:

  • боязкість і збентеження у присутності людей;
  • надмірна вразливість;
  • яскравість фантазій, що підсилює заїкання;
  • відносна слабкість волі;
  • різноманітні психологічні прийоми для усунення або зниження заїкання;
  • боязнь говорити в присутності певних людей або в суспільстві.

Організація Міжнародного дня людей, що заїкаються – це тільки один з масштабних проектів ISA. В цей День, який щороку присвячений певній темі, проходять різні конференції, семінари, зустрічі та ряд соціальних заходів, спрямованих на підвищення інформованості широкої спільноти про проблеми і складнощі, з якими доводиться стикатися людям, які заїкаються,  у повсякденному житті.

У числі інших проектів ISA, що проводяться з цією ж метою, – випуск інформаційного бюлетеня два рази в рік, ведення спеціального web-сайту, пошук коштів для стипендій заїкам.

До речі, багатьом людям такий дефект мови, як заїкання, не завадив стати відомими і реалізувати себе в тих сферах, де потрібне вміння красиво говорити. Серед них – кінорежисери, актори, барди, оратори, політики, поети, полководці, священнослужителі, телеведучі та інші представники публічних професій.

Заїканням страждали, наприклад, Демосфен, Уїнстон Черчілль, Мерилін Монро, Ісаак Ньютон, а з нині живих – Брюс Вілліс, Артемій Троїцький та інші відомі люди.